Pogledajte kako će omiljena splitska plaža izgledati nakon radova na uređenju

Žnjanski plato će se nakon uređenja transformirati u oazu zelenila s brojnim javnim sadržajima besplatnim i dostupnim za sve građane i posjetitelje.

Iako u ovom trenutku na žnjanskom platou glavnu riječ vode deseci strojeva, dizalice i stotine radnika, po završetku radova, ovo trenutno najveće splitsko gradilište, pretvorit će se u pravu oazu zelenila s brojnim javnim sadržajima koji će biti besplatni i dostupni za sve građane i posjetitelje. Kako će to izgledati, otkrili su u novoj video animaciji iz tvrtke Žnjan, nositelja ovog projekta. Radovi na uređenju, nešto manje od tri mjeseca od početka, teku prema predviđenom dinamičkom planu.

  • Radovi na Žnjanu su u punom jeku i svi jedva čekamo naznake prvih vizura buduće najljepše plaže na Mediteranu. Hvala građanima na strpljenju, jer ovo je najveće, ali ne i jedino gradilište u Splitu. Nakon završetka rekonstrukcije Žnjana, najvećeg gradskog projekta, ali i niza drugih koji su u tijeku, svi ćemo još više uživati u našem gradu. Uređeni Žnjanski plato bit će puno više od plaže, biti će to jedinstveno mjesto uređene infrastrukture, zelena oaza s različitim sadržajima za sve generacije, koja će, osim našim građanima, dati dodatnu vrijednost turističkoj ponudi i obiteljskom turizmu, kazao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Iz tvrtke Žnjan rekli su da zemljani radovi pri kraju, napravljen je cijeli iskop za garažu te je sada u tijeku zamjena materijala u svrhu ojačavanja nosivosti temeljnog tla na cijeloj toj površini. Osim toga, na platou su u tijeku radovi na iskopima za trakaste temelje amfiteatara koji će služiti za brojne kulturne i glazbene događaje. Betoniranje je već započelo na budućoj nadstrešnici za solare, a u narednih tjedan do dva, isto se očekuje i na lokaciji garaže.

  • Trenutno smo u fazi ojačavanja tla koja je najosjetljivija faza izgradnje, a zbog loše nosivosti terena na ovom području jako je važno da se to napravi kako treba, no na to smo bili spremni i računali smo na to prilikom izrade projekta. Nema mjesta za pogreške i zato smo u cijeli proces uključili neke od najboljih stručnjaka u tom području. Izgradnja garaže na dvije etaže ujedno je i najzahtjevniji dio cijelog projekta, ali unatoč pojedinim izazovima, svi radovi do sada teku kako je planirano. U narednih tjedan do dva očekujemo ući u novu fazu i početi s betoniranjem temelja garaže. Građani su se navikli na radove, a okolnim stanarima još jednom zahvaljujem na strpljenju, rekao je Zoran Jakelić, voditelj projekta od strane tvrtke Žnjan.

Napomenuli smo još i kako je u tijeku priprema za uređenje plaže za osobe s invaliditetom koja će se očistiti te će se popraviti ograda, a u susret novoj sezoni, obzirom da je plaža za OSI otvorena za cijelo vrijeme trajanja radova.

Podsjetimo, izvođač radova na jednom od najvećih projekata u gradu Splitu u posljednjih 45 godina je splitska tvrtka Lavčević. Po završetku svih projekata koji se paralelno odvijaju, Žnjan će postati druga najveća zelena oaza u Splitu s oko 40.000 m2 zelenila. Osim zelenila koje će oplemeniti ovaj do sada zapušten prostor, na Žnjanu će svoje mjesto naći i brojni javni sadržaji poput šetnice, biciklističkih staza, uređenih plaža sa skakaonicom, dječja i sportska igrališta, amfiteatar, ugostiteljsko-turistički i razni popratni sadržaji za građane i posjetitelje. Splićani i svi posjetitelji dobit će tako u potpunosti uređen prostor, mjesto za odmor, rekreaciju i stvaranje novih uspomena, dobit će plažu koja će biti uz bok najboljim europskim plažama.

Skip to content