Žnjanski plato

Godine 2017. raspisan je arhitektonski natječaj za izradu stručnih rješenja za područje Žnjanskog platoa, te za kontaktne zone Trstenička uvala i Duilovo u Splitu. Između 12 radova u veljači 2018. izabrano je projektno rješenje arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić – arhitekti Ivan Jurić, Mirjana Radoš, Marin Kaliterna, Luka Mužinić. Vrijednost projekta danas se procjenjuje na 34.831.758,00 eura. Grad i tvrtka Žnjan d.o.o. sredstva za realizaciju planiraju osigurati putem dugoročnog kredita.

Ugovor o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu K.O. Split, Uvala Žnjan je potpisan između Vlade RH i tvrtke Žnjan d.o.o. u studenom 2022. na trajanje od 40 godina. Planirano je istovremeno raditi na svih šest faza projekta.

Koncesija se odnosi na ukupnu površinu od 218.322 m2, od čega je morski dio 95.176 m2, a kopneni dio je 123.146 m2.

Najprije kreće izgradnja šetnice zbog koje će plaže biti znatno šire u dubinu platoa nego danas, sportskih igrališta na krovu ukopanih garaža i cijeli niz zabavnih sadržaja u parku. Od šetnice, koja će biti kralježnica žnjanskog platoa, prema moru vodit će pješački prolazi dugi deset metara uz koje će se protezati biciklističke staze. Na uzdignutom rubu šetnice predviđene su klupe i ležaljke okrenute prema jugu, kao i četiri nadstrešnice. Ispod njih formirat će se tri trga za djecu s vodoskocima, do kojih će se moći stići pješačkim putovima. Ta su mjesta predviđena i za održavanje raznih kulturnih događanja. Cijeli dio ispod Šetališta Ivana Pavla II. završavat će dvjema skakaonicama u more.

Kad je o zabavnim i sportskim sadržajima riječ, u srcu žnjanskog zelenog parka predviđena su tri teniska igrališta, igralište za mali nogomet i balote, igralište za odbojku na pijesku te prostor na kojem će biti pozornica za održavanje koncerata. U prostoru iznad šetnice smjestit će se šest tipiziranih objekata, bit će tu i cage ball s tri nogometna terena u kavezu, teretana na otvorenom, dječje igralište s labirintom i skate park. Izgradit će se podzemna garaža s predviđenim mjestima za parkiranje 530 vozila i 5 motocikala. Sveukupno je predviđeno 451 parkirno mjesto na otvorenom.

Skip to content